Ja of nee zonde tekst

Liever ZZP'er dan in loondienst, ja of nee?

8 maart 2018

In een periode waarin goede financials schaars zijn is de stap naar zelfstandigheid aantrekkelijk! Vrijheid, kiezen voor opdrachten die je zelf leuk vindt, invloed op je werk-privé balans, meer verdienen dan in loondienst… Voordelen genoeg!

Maar ook: risico’s! Geen vast salaris, lukt het me om genoeg opdrachten binnen te halen, kan ik mijn hypotheek blijven betalen? Zelf je administratie voeren,  belastingafdrachten regelen, de wet DBA, aansprakelijkheid, pensioen, arbeidsongeschiktheid… Dus, aan de slag als ZZPer, ja of nee? Laten we de experts het woord geven, Finance Professionals & ervaringsdeskundigen Tjitske, Hans en Raya vertellen:

Starten als ZZPer is meestal niet alleen een praktische afweging, er ligt een bepaalde wens aan ten grondslag. Een verlangen naar zelfstandigheid, ondernemerschap of een betere werk-privé balans bijvoorbeeld.

Hans SpitsHans Spits “In 2016 heb ik na 13 jaar werken in loondienst besloten om als zelfstandige verder te gaan. De hoofdreden was dat ik behoefte heb aan meer flexibiliteit, ik wil meer thuis kunnen zijn voor mijn kinderen. Ik ben heel blij met hoe mijn keuze heeft uitgepakt en heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze."

TjitskebosmanTjitske Bosma startte in 2016 als zelfstandige. “Het werken als ZZP-er bevalt me hartstikke goed. Mijn verantwoordelijkheid en commitment zijn natuurlijk  groot omdat ik voor mijzelf werk. De vrijheid die het me geeft is erg prettig. Als je een opdracht aangaat die minder goed bij je past dan weet je dat je daarna voor een leukere opdracht kunt kiezen.

Werk en privé beter kunnen indelen was voor mij een belangrijke reden om als zelfstandige te starten. Dat gaat me vooral de komende jaren voordelen opleveren want in deze eerste twee jaar ben ik voor 200% aan de slag om een klantenkring op te bouwen, dat is een investering die je doet."

Raya, zelfstandige sinds 2013: “Ik vind het ontzettend leuk om overal een kijkje in de keuken te nemen, dat past echt bij me. Ik  vind het daarnaast belangrijk de vrijheid te hebben om zelf te bepalen welke opdracht ik uit ga voeren."

Financiële (on)zekerheid

Een grote drempel voor veel mensen is de onzekerheid wat betreft inkomsten. Lukt het me om opdrachten binnen te halen, om aan de slag te blijven? In loondienst ben je verzekerd van een vast maandinkomen. Als ZZP-er ben je risicodragend, je neemt een opdracht aan en spreekt een bijbehorend tarief af. Voor dat tarief moet de opdracht binnen een afgesproken termijn worden uitgevoerd. Werk je niet? Dan heb je dus ook geen inkomsten. Dat geldt voor ziekte, vakantie of als je geen opdracht hebt. Als ZZP-er heb je geen recht op WW, in bepaalde situaties kun je een beroep doen op de Bbz, bijstand voor zelfstandigen.

Tjitske: “De druk om klussen te vinden valt me erg mee, terwijl ik daar wel bang voor was in het begin. De markt is zo dat opdrachten goed te vinden zijn."

Finaxe bemiddelt je graag naar een mooie eerste opdracht, neem contact op met een van onze consultants!

Raya: "De economie trekt aan dus ik kan nu kiezen uit verschillende mooie opdrachten. Maar dat kan ook heel anders zijn. Toen ik in 2013 begon rondde ik de jaarrekening af bij mijn werkgever en startte ik in februari als zelfstandige. Geen goed moment, want alle opdrachten waren al vergeven. Er was hevige concurrentie waardoor de tarieven onder druk stonden. Een lastige tijd als startend zelfstandige!"

Hans : “Voordat ik startte als zelfstandige wilde ik in elk geval een eerste lange opdracht hebben om mee te starten. Toen het besluit eenmaal genomen was en ik in mijn netwerk aankondigde dat ik ging starten, merkte ik gelijk dat er best wel wat vraag kwam. Vanuit bestaande klanten, ex-collega’s, en anderen uit mijn netwerk. Ik maak me er dan ook niet veel zorgen over, zeker met het aantrekken van de economie gaan de opdrachten niet minder worden in de komende jaren.

Plussen en minnen 

Als ZZP-er neem je niet automatisch deel aan een pensioenregeling. Voorzieningen daarvoor moet je dus zelf organiseren. Ook aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid moet je zelf verzekeren en dat kan behoorlijk prijzig zijn. Daarnaast moet je zorgen voor het bijhouden van je administratie, doen van belastingaangiftes en dergelijke.

Raya: "Een keer per kwartaal je btw aangifte, als je je administratie op orde hebt kost dat niet veel tijd. Verzekeringen zoek je eenmalig uit, daar hoef je vervolgens weinig meer mee te doen.".

Tjitske: “Het enige dat ik wel eens mis is dat je echt mee kan draaien in lange termijn projecten binnen een organisatie. Elke opdracht is voor een paar maanden en dat is heel leuk want het geeft vrijheid, maar je bouwt minder op in de organisatie zelf. Mensen vragen je niet voor lange termijn plannen, dus op die vlakken heb je minder invloed.

En......? 

Diverse factoren die invloed hebben op een ‘ja’ of ‘nee’ antwoord op de vraag ‘liever ZZP’er dan in loondienst’. Economie en markt spelen een grote rol, maar vooral ook je eigen persoonlijkheid en verlangen. Wil jij die vrijheid en zelfstandigheid? Dan is de kans groot dat je eventuele praktische bezwaren uit de weg ruimt en je droom achterna gaat.  De een kan goed tegen onzekerheid, de ander houdt meer van vastigheid. Werken als zelfstandige moet echt bij je passen.

En er zijn natuurlijk ook tussenvormen mogelijk, je kunt bijvoorbeeld als interim professional in loondienst werken en zo de afwisseling en uitdaging van wisselende opdrachten ervaren, met daarbij toch de zekerheid van een vast inkomen. Twijfel jij of werken als ZZP'er iets voor jou is? Je kunt altijd een keer vrijblijvend met een van onze consultants in gesprek om te kijken of we een mooie eerste opdracht voor je kunnen vinden.

Is zelfstandig ondernemerschap een stap te ver, maar ben jij wel nieuwsgierig naar werken als interim professional? Check de vacature of lees wat voor onze collega's redenen waren om als interim professional aan de slag te gaan.